Fengende musikk i spilleautomater

Det er et velkjent fenomen at musikken spiller en viktig rolle for hvordan vi opplever ulike spill og filmer, og det samme gjelder faktisk spilleautomater på nett. Det er forsket mye på musikk og hvordan dette påvirker oss. Det viser seg nå at hjernen faktisk responderer på rytmen i musikken på en mye mer tydelig måte enn hva vi før har visst, og at biokjemiske substanser frigjøres i hjernen når vi liker musikken vi hører på. Med de riktige substansene i hjernen føler vi oss opplagte, oppstemte og energiske. Og tilsvarende kan vi føle oss nedstemte eller oppgitte i den motsatte enden av skalaen.
Music

Noe av dette har vi mennesker trolig visst i mange år, selv om forskningen nå har kommet frem til det samme. Musikk er uten tvil en av de aller viktigste elementene innen film og spill. Tenk deg for eksempel et spennende nettspill der du vinner mye, men som er helt uten lydeffekter? Eller en TV-serie som er litt skummel, men som har lystige musikkspor fra en eller annen Disney-tegneserie? Det blir helt feil, ettersom musikken er med på å skape akkurat den rette stemningen i filmen eller rollespillet. Slik er det også med slotsmaskiner og andre spilleautomater. Også innen teater og annen scenekunst er dette kjent, og musikken er ofte vel så viktig for teaterstykket som hva skuespillerne faktisk sier eller gjør. Musikk og lydspor kan gi signaler og invitasjoner, eller virke avskrekkende og ubehagelig.

shutterstock_687766Tradisjonelle spilleautomater har gjerne lydspor der stemningen setter oss tilbake til røykfylte barer en gang sent på 60- eller tidlig på 70-tallet. Den gangen da spilleautomatene sto rundt på alle offentlige steder, barer og kjøpesentre. Musikken er gjerne akkurat den samme som den musikken som ble brukt i de fysiske automatene før, selv om spillene har forbedret seg. Det er liksom bare noe spesielt med akkurat den musikken, som setter oss i akkurat den rette stemningen der vi nyter spillets gang og lar oss rive med av spinnende hjul. Om vi vinner, vil flere lydeffekter fortelle deg om det var en liten gevinst, en middels gevinst eller en skikkelig toppgevinst. Hør for eksempel på slotsmaskinen Bars and bells på YouTube. Assosiasjonene til danskebåten og shoppingsenteret sitter med det samme. Og hva med Twin Spin, som både har beroligende lydeffekter, men som samtidig virker oppkvikkende?

Kjetil Dybvig har noen tanker rundt hvordan musikken påvirker oss i filmen, og på akkurat samme måte er det for eksempel med spilleautomater. Dette skriver han om I bloggen sin. Det avgjørende elementet i filmen er kanskje rett og slett ikke hva som sies, men hvilken stemning musikken gir oss. Et morsomt eksempel som viser nettopp hvor viktig musikken er, er Charlie Chaplins sort-hvitt-filmer der musikken er det eneste som høres. Stemmeopptak finnes ikke, og det eneste som formidler stemningen i filmen, er musikken.

Musikk gir oss altså assosiasjoner og følelser, og når man for eksempel skal komme i den rette stemningen ved et pokerbord eller foran en slotsmaskin på et nettkasino, er det viktig at musikken består av akkurat det rette lydsporet som skaper de rette assosiasjonene og følelsene. Da vil spillerne få den opplevelsen som spillet er ment å gi, og følelsen av å ha en hyggelig spillrunde blir akkurat slik den skal være. Dette er spennende temaer, som kunne ha vært skrevet mye mer om. Kanskje vi kommer tilbake til temaet i et senere innlegg her på siden.